• PROMOTE DISCOUNT SAVINGS
  • PROMOTE FREE SHIPPING

Mijn winkel

Wat zijn keramische braadpannen?

Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant, dit laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag.

Bepaalde braadpannen met een standaard (teflon) antiaanbaklaag heeft als nare eigenschap dat er bij hoge temperaturen (260 gr. C)  een giftige stof vrijkomt genaamd PFOA. Deze gassen zijn dodelijk voor kleine huisdieren waaronder vogels en zéér slecht voor de mens en mogelijks kankerverwekkend. Een andere nare eigenschap is dat er na een tijdje stukjes teflon los kunnen komen bij een oudere/versleten pan wat uiteraard ook heel erg nadelig voor de gezondheid is.

Een keramische braadpan, de gezonde braadpan!

Een keramische braadpan is de uitkomst voor mensen die begaan zijn met hun gezondheid en het milieu. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevatten, is een keramische braadpan veel gezonder. Zo hoef je lang niet zoveel boter of olie te gebruiken gezien de keramische pan nauwelijks aanbakt. Je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Vaak zit er in vlees genoeg vet waardoor je dus zonder toevoegingen van olie of boter direct aan de slag kunt. Je bakt het vlees dus in het eigen vet gaar. Zelfs een ei kun je bakken zonder olie of boter te gebruiken.

Onderhoud

Om de keramische antiaanbaklaag goed te behouden is het echter wel belangrijk dat je er zorgvuldig mee omgaat. Wij raden u aan een braadpan met keramische antikleeflaag niet in de vaatwasser te steken. Dankzij de antiaanbaklaag bakken of koeken deze pannen niet aan, hierdoor hoef je dus ook nooit hard te schrobben.

Met volgende tips wordt de maximale levensduur van uw keramische braadpannen gegarandeerd:

  1. Vooreerst laat de braadpan voldoen afkoelen voor dat je begint met het schoonmaken. Echter, hoe langer je de pan laat staan hoe meer olieresten of bakvet zal gaan aankoeken.
  2. Verwijder olieresten of bakvet. Het is aangeraden om na het afkoelen van de braadpan de overtollige olie of vet met een droge tissue voorzichtig af te vegen. Mocht er toch iets aangekoekt zijn raden wij u aan een scheut schoonmaakazijn in de pan te doen en vervolgens aan te vullen met kokend water. Na een tijdje weken zullen de olie- of vetresten vanzelf loskomen.
  3. Laat de pan weken in warm afwaswater
    Het volstaat om de afwasbak te vullen met warm water en een mild afwasmiddel, meer heb je niet nodig voor het schoonmaken van een keramische braadpan.
  4. Veeg de pan schoon, zonder te schrobben
    Het is ten sterkste af te raden om te schrobben in de pan. Dit zorgt voor beschadiging van de keramische antiaanbaklaag en kan zelf resulteren in het loskomen van de antiaanbaklaag. Ook raden wij aan om gebruik te maken van houten spatels / lepels en zachte sponzen.

Een keramische antiaanbaklaag maakt zowel koken als afwassen gemakkelijk, bovendien hebben een keramische braadpannen een langere levensduur! Een keramische braadpan is aldus een gezonde en ecologische oplossing!